The Shotguns

1965

 

1965
Året det skjedde mye.
Festarrangementene gikk fortløpende, i løpet av årets 9 første måneder spilte vi på ca 30 arrangementer. Allerede i februar gikk første runde i NTM av stabelen. Deretter ble det turné til Mosjøen og Mo i Rana og direkte til finale i NTM.
Vi begynte og orientere oss mot platemarkedet og spilte inn 9 melodier på bånd. I første omgang ble båndet sendt til Arne Bendiksen A/S. Der fikk vi ikke napp, så neste mulighet ble MANU og tur til Oslo med plateinnspilling og tilhengertrøbbel.
Plata ble spilt inn 13. september.
Tre uker senere, 3. oktober 1965 på Samfunnshuset i Steinkjer, hadde vi vår siste spilling.

Norgesturne?

Lunde i Telemark

Det Nye

Mosjøen og Mo i Rana

1. mai Steinkjer

De siste spillinger

NTM, Nord-Trøndersk Mesterskap

Festannonser

Epilog

 


 

Året innledes med fest i Bøndenes Hus på Levanger
9. januar.

Den måneden hadde vi tre spillinger før vi entret scenen på Samfunnshuset 3. februar. Det var innledende runder på Nord-Trøndersk mesterskap for danseband


Nord-Trøndersk mesterskap for danseband

Mosjøen og Mo i Rana


Norgesturne?

Det var noen som allerede da hadde sans for markedsføring! - eller var det en tilfeldighet?
I alle fall, førstesideoppslag over tre spalter i Trønder-Avisa 3. februar -
samme dag som vi spilte første runde i Nord-Trøndersk Mesterskap


Og her ble vi behørig presentert:


 

Avisa skiver bl.a.:

"Elektronisk orkan og dunk-dunk"

"All elektrisk musikk behøver ikke nødvendigvis å være såkalt "piggtrådmusikk". Det finnes grupper og orkestre som virkelig går inn for å gjøre noe positivt ut av de mange muligheter som den senere tids elektriske instrumenter byr på. Mye tyder på at de forskjellige shadowsband jevnt over begynner å tenke alvorlig på at det som de presterer ikke utelukkende må bestå av elektronisk orkan og dunk-dunk".
Lokale Beatles
"The Shotguns" er en av gruppene i fylket som blant mange unge - kanskje særlig på spinnesiden - går for å være lokale "Beatles".
Videre skriver avisa at vi spiller egne komposisjoner og at det kanskje kommer en plate i løpet av våren.­­­­

 

Videre sto det i Trønder-Avisa at vi med det aller første skal på turne til Mosjøen og Mo i Rana og at dette arrangeres av et internasjonalt byrå. Dette byrået har også lagt opp norgesturneen som skal gå fra "Lindesnes til Nordkapp".
Det gjelder å smøre godt på når det først skal gjøres - om det ikke var sant var det i alle fall godt funnet på!
Det "internasjonale" byrået var NORSHOW i Harstad, og fra "Lindesnes til Nordkapp" var det nok bare dette byrået som fantaserte om. Vi for vår del var nøkterne, holdt hodet kaldt, og inngikk aldri noen avtale med Norshow om norgesturne.
"Plateselskapet i Oslo" som blir nevnt i artikkelen, var noe vi hadde planer om, men på dette tidspunkt langt fra noen realitet. .
Avisa nevner noe om repertoaret og at vi holder øvelser i en "hule" i kjelleren hos Odd i Sørlia. Og til slutt at vi har instrumenter og utstyr til en verdi på ca 40.000,- kroner.
Samme dag som artikkelen sto i Trønder-Avisa var det klart for en ny runde i Nord-Trøndersk Mesterskap.I kinosalen på Samfunnshuset 1. mai hadde vi to barneforestilinger

1.mai-arrangement på Samfunnshuset var populært. Det var også de to barne-forestillingene vi hadde i kinosalen i 1965. Vi hadde "Beatles-Show" og stilte med parykker. Da vi spilte "She Loves You" var det så vidt vi hørte oss selv. Jubelen sto i taket og barna sto på setene, klappet og hylte.
Det var nesten ikke mulig for noen å roe ned salen. 

Etter forestillingen, da vi holdt på å pakke sammen, kom en kjent kinovakt opp på scenen.
Han så på oss, ristet på hodet og sa:
"Guta - veit dokk ka dokker ha stelt i stand no??"
Vi ble svar skyldig.

Om kvelden var det "Ungdomsfest" i Samfunnshuset.

Lunde i Telemark
8. mai lastet vi opp og dro til Lunde i Telemark.

Vi kom tilbake fra Telemarkturen søndag kveld 9. mai. Neste spilling var på Reehaug lørdag 15. mai,  og denne annonsen tar kaka.
Showbandet - ja vel da, men suksessturne på Sørlandet?
Og plateinnspilling i Oslo?
Det var kanskje forutseende når det gjaldt plateinnspilling
 - den kom 4 måneder senere.....

 


Framover mot sommeren og høsten - jevnt med spillinger.


"Det Nye" - august 1965


Utdrag:

Gudmund Moe fra Sunnan i Steinkjer skriver om sitt lokale favorittorkester:
Han var på fest i helga og hørte sine favoritter igjen, nemlig The Shotguns fra Steinkjer. Han synes de synger, spiller og opptrer suverent på scenen. Han vil derfor gjøre det klart for alle at   "... vi her i Trøndelag har det beste orkesteret her i landet".

Han skriver videre om Nord-Trøndersk mesterskap:
"
I mars i år ble de kåret til Nord-Trønderske mestere. Finalen sto mellom The Shotguns og et Namsosband, men publikum var elleville og ropte "The Shotguns"!
- "The Shotguns"!
Gudmund Moe skriver også at så snart The Shotguns gir ut plate skal han sikre seg et eksemplar, og at han skal være den første til å starte fanklubb!

Vel - noen fanklubb ble det nok ikke.

Vi hadde kontakt med Manu Plateselskap, en plateinnspiling var nært forestående. Tiden var knapp, for Kolbjørn var innkalt til militærtjeneste fra oktober, og Jannen og Odd fra januar. Å få utsettelse eller fritak var ikke aktuelt - vi var midt i den kalde krigen, og å slippe unna militærtjenesten var ikke enkelt.

Da dette ble klart var det bare en ting som gjaldt - spille inn plate før vi slutter!

Her om plateinnspillingen og "Den berømte tilhengeren"

Vel tilbake fra plateinnspilling - noe forsinket etter all viraken med bilen på verksted og tilhengeren,
var vi klar for de tre siste spillinger: Først var det i samfunnshuset på Malm.

De siste spillinger


Sissel Lagesen

Like før vi avsluttet bandet høsten 1965, var Sissel Lagesen med oss på et par opptredener.
Hun var med i Mortens i perioden 1962 til 1969.
Da hun var på scenen med oss var det sammen med
Grethe Jørgensen fra MalmTrønder-Avisa 2. oktober 1965

 

De to siste gangene vi spilte var på Samfunnshuset i Steinkjer
25. september og 3. oktober 1965

Epilog
-   Og så var det over …

Kalenderen i garderoben bak scenen på Samfunnshuset viste at det var en time over midnatt søndag 4. oktober 1965. Gitarer, orgel, trommer og forsterkere sto fremdeles på scenen, men de seks guttene i The Shotguns tok seg et fem-minutt og en slurk Isi-Cola før de skulle pakke ned utstyret. For aller siste gang. Det var en rar stemning i garderoben. Tore, Magne Joar, Odd, Steinar, Kolbjørn og Jannen så på hverandre. Var det virkelig over? I løpet av de siste to årene hadde de vunnet Nordtrøndersk mesterskap i pop, de hadde spilt inn plate i Oslo og spilt langt over 100 konserter både i og utenfor fylkesgrensene. Et nært kameratskap hadde utviklet seg. Nå skulle de plutselig hver sin vei. Noen nærmet seg militærtjenesten, andre skulle fortsette skolegangen.

Klokka var nærmere 01.30 da en representant for Steinkjer Arbeiderkor dukket opp med kveldens honorar på 900 kroner, og takket samtidig for nok en strålende kveld med The Shotguns. Kveldens siste dans, "Silver Swan" etterfulgt av "Calm Sea", hang ennå i veggene i Steinkjer Samfunnshus. For de seks guttene var det på mange måter en trist kveld, men samtidig kunne de se tilbake på nesten to og et halvt begivenhetsrike år som de aldri ville glemme. Og vi som var publikum skulle heller ikke glemme byens musikalske pop-gründere.

Det skulle gå nesten 20 år før The Shotguns atter en gang entret scenen i regi av Steinkjer Gammelpopklubb i 1981. I dag er de seks medlemmene mellom 74 og 76 år, og de har holdt kontakten jevnt gjennom alle disse årene fra 1965. Og enten du tror det eller ei, er det som å høre seks tenåringer diskutere både instrumenter, låter og opplevelser når de møtes. – Om vi skal få høre dem igjen? Skal ikke forundre meg …

                    Jan Erik Moe

 

 

 

    blueboard_back.gif  Tilbake til startsiden