The Shotguns

Historien

Det var slik det begynte

De fleste i Shotguns begynte tidlig med musikk i forskjellige former

Kolbjørn Alstad og Steinar Kjøraas

10 år gammel begynte Kolbjørn i Egge Skolekorps, først med bekken deretter trekkbasun. Kolbjørns far underviste blant annet i trekkspill og saksofon og han lærte også Kolbjørn å traktere kontrabassen og senere bassgitar.


Kolbjørn i Skolekorpset

En av trekkspillelevene var Steinar Kjøraas som var omtrent på samme alder. Dermed møttes de to og startet opp Juniortrioen i 1960. Torbjørn Oksås var også med i trioen, på gitar og sang. Med denne sammensetningen ble det både evergreens og gammeldans.
Høsten 1961 ble trioen utvidet med bror til Steinar, Per Morten, på slagverk. Navnet ble endret til Juniorkvartetten og de holdt på til forsommeren 1962.
Etter Juniorkvartetten etablerte Kolbjørn og Steinar bandet "Hot Dogs". Det var før hot dogs hadde kommet i kioskene og alle trodde bandets navn betydde ”Varme Hunder.”

 

Hot Dogs spilte mye rundt om i Steinkjerdistriktet, som f.eks. Asphaugen, Følling, Heistad, Skauna, Stod og Henning. Men vi finner dem som spillemenn også i Follafoss, Namdalseid og i Osen.

Hot Dogs besto av:
Kolbjørn Alstad på kontrabass og bassgitar, Erik Tangvold på saksofon. Arne Rones på slagverk, Jarle Okstad på gitar og sang og Steinar Kjøraas på trekkspill.
Bandet spilte mye evergreens og lettere jazz, noe som Steinar og Kolbjørn ikke følte seg helt fortrolige med. De likte egentlig ikke den musikken de spilte, så det bandet oppløste seg selv (!).
Kolbjørn og Steinar ville ha mer pop og rock og gikk ut og søkte medspillere til en ny gruppe.

Året er 1963 - og vi er i den heteste perioden med The Shadows, Cliff Richard og etter hvert The Beatles.
Og det betydde et stort skille i hva slags musikk, spesielt ungdommen, ville ha på festene.

 


                                             "Hot Dogs"                                                  
Kolbjørn Alstad, Erik Tangvold, Arne Rones, Jarle Okstad, Steinar Kjøraa
s.
På gulvet: Kolbjørns "Høfner-fele". Han var en av de første i landet med denne type bassgitar!

Jan (Jannen) Pettersen og Tore Bjerkan


Jannen
begynte også tidlig med musikk og bygde gitar på sløyden. Men han ville ha noe bedre, og ønsket seg gitar i julegave. Da julaften nærmet seg og han konstaterte at ingen gitar var å se, måtte foreldrene, på selveste julaften, i hui og hast ned til Musikksentralen for å kjøpe gitar! Han var målbevisst og visste hva han ville ha.

Tores interesse for musikk begynte i 5-6 års alderen da han brukte farens konsertgitar som kontrabass. Senere begynte han  i Steinkjer Guttemusikk hvor han spilte althorn. Men Tore ville helst spille trommer, og var så heldig at han hadde en bror som spilte slagverk i Jønnums, og han ble nok påvirket i sitt valg.

Etter hvert så
 Bjerkans Band dagens lys som i tillegg til Tore på trommer, besto av Jannen på gitar, Øystein Dillan Vardehaug på trompet og Egil Gausen på trekkspill. Bandet hadde bl.a. spilleoppdrag på Grand Hotell i Steinkjer.
(Øystein Vardehaug skiftet til slagverk og ble fra 1961 med i "Mortens Rytmeband.")

Tore fikk kjøpt seg et Trixon slagverk og fikk tilbud om å spille i Arves orkester fra Henning. Men så kom det en forespørsel fra Kolbjørn og Steinar; de hadde bruk for en batterist. Tore var ikke tungbedt og dessuten kjente han til en habil gitarist i Jannen. Dermed ble begge to med i prosjektet til Kolbjørn og Steinar.

"Den skal tidlig krøkes...."
Dette var før Bjerkans Band, og de skal visstnok
ha spilt i en eller annen konfirmasjon.
Fra venstre:
Øystein Dillan Vardehaug, Tore Bjerkan på saksofon (!),
Kai Remen og Jan Pettersen på gitar. Ut fra fotstillingen
kan vi tydelig se hvor Elvis hentet inspirasjon fra!

 


                                                                Bjerkans Band ca 1960                                                     
Jan Pettersen, Tore Bjerkan, Øystein Dillan Vardhaug, Egil Gausen

 

Odd Eide

Odd Eide
Odd begynte med gitar i 14-15-årsalderen, og spilte til husbruk og på privatfest sammen med et par kamerater. De var ikke fast etablert og hadde heller ikke band-navn, så det var mer tilfeldig spilling. Men interessen for gitar var stor, og i 1962 bygde også han sin egen gitar på sløyden.
Så på forsommeren 1963, da Kolbjørn og Steinar henvendte seg om å bli med i band, var svaret ja uten betenkningstid!


Odd bygde også gitar på sløyden. Den ble bare
brukt noen ganger på de første øvelsene.

 

Magne Joar Vandvik

 


Magne Joar Vandvik - "Harry Tiller"
Magne Joar startet som mange andre i skolekorps og fikk som 8-9 åring tildelt stortromme og senere skarptromme. Magne Joar vokste opp i et miljø med mye musikk. Som nr. sju i en søskenflokk på ni ble det en del musikk hvor de fleste av disse spilte et instrument. Far Ola var lærer og trakterte orgel, piano og fiolin. Magne Joars største inspirator var nok eldste bror Olav Stein som lærte han å bli glad i gitaren.

Tores
ble startet i 1961 av en gjeng på seks gutter i Hegle skolekorps. Magne Joar manglet gitar, men han visste råd. Han dro til Trondheim og kjøpte orkestergitar hos Olaf T. Ranum for alle konfirmasjonspengene på ca 1.400 kr.! I tillegg til melodier på gitar, spilte Magne Joar trekkspill, saksofon og trompet. Etter hvert begynte han å synge, inspirert av Cliff og Elvis. Etter en tid i Tores, fikk Magne Joar kontakt med oss - eller omvendt - og han ble med som fast vokalist allerede tredje gang vi spilte til dans, på Gildevangen 17. august 1963.

 


Magne Joar med gitaren som ble
kjøpt for konfirmasjonspengene

En del praktiske forhold med å bo på Levanger ble løst ved at han av og overnattet hos sin søster som bodde på Steinkjer. Lot det seg ikke gjøre ble han kjørt til Levanger av en av de andre i bandet. Det ble noen turer med Buick`en, men det hendte også at vi spleiset på drosje for å få han heim etter både spilling og øvelser. Det ble jo som regel seint på natt, og Magne Joar måtte bruke stige og klatre inn gjennom et vindu i 2. etg, for han ville ikke vekke de andre i huset!
"Harry Tiller"

Magne Joar tok artistnavnet "Harry Tiller". Navnet kommer av at forbildet, som var Cliff Richard, egentlig het Harry Webb. Tiller er et gammelt slektsnavn fra Leksdalen i Verdal  hvor hans far vokste opp.


Tores fra Levanger 1962. Magne Joar til høyre med trompet.                 

....og våren/forsommeren 1963 startet vi med øvinger.....

 

 

    blueboard_back.gif  Tilbake til startsiden