The Shotguns

Biografi


The Shotguns fra Steinkjer

(Oppdatert biografi, januar 2023, stort sett i samsvar med biografien som ligger på Rockipedia, Rockheim – det nasjonale museet for populærmusikk)

"The Shotguns” fra Steinkjer var det mest populære pop-bandet i Nord-Trøndelag i årene 1963 til 1965.
Gruppa besto av Kolbjørn Alstad (bass, munnspill, vokal), Steinar Kjøraas (orgel, trekkspill), Tore Bjerkan (trommer, vokal),
Jan Pettersen (sologitar), Odd Eide (rytmegitar, banjo) og Magne Joar Vandvik ("Harry Tiller", vokalist, rytmegitar).
 

The Shotguns ble startet sommeren 1963. Steinar Kjøraas og Kolbjørn Alstad var fra før medlemmer i Hot Dogs, men var ikke tilfredse med musikken dette bandet spilte. De syntes det ble for mye jazz, og dette orkesteret ble etter hvert oppløst. Kjøraas og Alstad tok dermed initiativet til å starte et nytt band som skulle spille mer pop og rock – The Shotguns. Ambisjonene var å bli et godt og populært orkester, og å kunne spille inn plate.

Bandet var i starten tydelig inspirert av The Shadows, Cliff Richard og The Beatles, og hadde bl.a. eget ”Beatles-show”. Navnet The Shotguns var da også hentet fra The Shadows' låt "Shotgun". Bandet brukte denne som kjenningsmelodi i starten.
Med øvinger to ganger per uke ble repertoaret etter hvert utvidet og bandet spilte musikk av blant andre Rolling Stones, Everly Brothers, Kinks, Animals og Dave Clark Five m.fl. Men for å kunne spille til dans måtte de også spille gammeldans- og trekkspillmusikk.
Bandet selv karakteriserer musikken sin som kjennetegnet av stor bredde: ”gammeldans, pop, rock, avanserte evergreens og egne komposisjoner, samt noe show”.

Bandets popularitet kan sannsynligvis forklares nettopp med at de spilte såpass variert musikk, samtidig som de også opptrådte med konserter og show. Publikum både lyttet og danset, de hadde det moro og koste seg. Bandet var også et av de få på den tiden som spilte egne komposisjoner. I deres egne tekster, forfattet av Kolbjørn Alstad, var budskapet ofte spirituelt, men ikke religiøst. Bandet spilte imidlertid mest instrumentaler i "The Shadows-stil".

Bandets første sceneopptreden var på en dansefest i Osen Samfunnshus i august 1963, men da var ikke bandet etablert med navnet The Shotguns. Den neste opptredenen, og første gang med dette navnet, var på dansefest i Soria Moriaparken i Verdal den 31. august 1963. Første opptreden i Steinkjer var på Steinkjer Samfunnshus 7. september 1963, også det en dansefest.

Den første konserten spilte de i Steinkjer kinosal, med to 1. mai-forestillinger i 1965.

The Shotguns ble nordtrønderske mestere for danseband på Samfunnshuset i Steinkjer 24. februar 1965. I september samme år spilte de inn en single med melodiene "Ain't gonna do it" og "Silver Swan". Innspillingen av singelen ble gjort i studioet til ABC Film i Oslo, leid av Shotguns’ plateselskap MANU. Produsent var Per Gunnar Jensen. Singelen finnes i dag på samlermarkedet, og prisen ligger på 7-800 kr.

NORSHOW, ved Steinar Willadsen, fungerte som manager for bandet i en kortere periode 1965, og fikk i stand to konserter i henholdsvis Mosjøen og Mo i Rana.

The Shotguns' siste spillejobb var på Samfunnshuset i Steinkjer 3. oktober 1965. Den korte karrieren skyldtes at tre av medlemmene ble innkalt til militærtjeneste.

Kolbjørn Alstad spilte senere i flere band i Trondheim, og var en av initiativtakerne og eierne i managementene Show-Biz AS, Musikkservice og Artic Music. Senere var han også i plateselskapet Arctic Records, produksjonsselskapet KAL Productions og musikkforlaget Arctic Songs i Trondheim, samt at han var daglig leder for platestudioet Arctic Studios.

Steinkjerbandet har hatt to gjenforeninger. Den første i forbindelse med fylkesaksjonen ”Et nytt liv” i 1981, da det ble arrangert konsert i kjelleren på Grand Hotell i Steinkjer. Her deltok The Shotguns sammen med The Saints, et annet lokalt populært orkester på 60-tallet. Neste gjenforening var en deltakelse på Åsheim i Sparbu i 1984. Det var ”Gammel-pop” som sto i sentrum, og her deltok tre orkestre: The Shotguns fra Steinkjer, Jets fra Levanger og Outlaws fra Inderøy.

De mest minneverdige konsertene for bandet selv er i ettertid kinosalen i Steinkjer 1. mai 1965 , Mosjøen og Mo i Rana 1965, og gjenforening i Steinkjer i 1981 og på Åsheim i 1984.

"Silver Swan"av Kolbjørn Alstad ble framført av "Øyenvitne Kabaretgruppe" på Samfunnshuset Steinkjer i august 2008 og januar 2009.

Boka om The Shotguns ble utgitt i januar 2022 - laget for familie og venner. Noen få eksemplarer, som ble "til overs" fra trykkeriet, selges gjennom Steinkjer Bokhandel. Tre eksemplarer er kjøpt inn av Rockheim i Trondheim.

The Shotguns hadde hele tiden samme sammensetning:


 Kolbjørn Alstad Bassgitar, vokal,
munnspill


Steinar Kjøraas
Orgel, trekkspill
 


 Tore Bjerkan Trommer, vokal


Jan Pettersen
Sologitar


 Odd Eide Rytmegitar, banjo


Magne Joar Vandvik
("Harry Tiller") Vokalist, rytmegitar

 

    blueboard_back.gif  Tilbake til startsiden